јобсс

Како побрзо да ја пронајдете и добиете работната позиција која ја посакувате

Постојат некои работи за кои не е потребно многу време, а може да ви помогнат брзо да ја добиете работната позиција која ја посакувате.

– Можете да заштедите време за барање работа со користење на напредните опции за пребарување на работните таблици каде што можете да пребарувате по клучен збор, локација, назив на работно место, компанија, тип на работа, датум на објава и други опции.

– Аплицирањето за секоја работа што ја наоѓате не е секогаш добра идеја. Фокусирајте го вашето пребарување на работни места за кои сте квалификувани. Ќе имате подобра шанса да бидете избрани и повикани на интервју. Испраќањето на општа биографија и мотивационо писмо е само губење на време. Пред да започнете со барање работа, одвојте време да одлучите каква работа барате.

– Не престанувајте да аплицирате за работни места додека чекате да слушнете повратна информација од работодавачот каде што сте аплицирале. Повеќето баратели на работа се одбиени од повеќе од 15 работодавачи пред да започнат со работа. Учете од своите грешки и продолжете да аплицирате додека не ја добиете вистинската понуда.

– Потребна ви е карактеристична биографија за да биде разгледана. Имате само неколку секунди за да импресионирате менаџер за вработување, што е доволно време за да ве одбере за интервју.

– Исто така, треба да ја насочите својата биографија согласно работното место. И не само биографијата, туку и вашето мотивационо писмо треба да се уредува и да се менува, така што е можно поблиску да одговара на работата.

– Не треба да го вклучите целото свое искуство во вашата биографија. Доколку имате повеќе од 20-30 години работно искуство, за жал, тоа нема да импресионира никого. Премногу датуми, премногу информации и сè тоа вклучено во еден документ – биографија.

– Можете да вклучите повеќе информации, не само за работното време во вашата биографија. Ако сте биле невработени подолг период, не сакате вашата биографија да изгледа како да не сте правиле ништо откако сте биле отпуштени. Има и други работи покрај вашата историја на вработување што можете да ја користите за да ја зајакнете вашата биографија.

– Облечете се како менаџер или успешна личност во својата професија. Можеби изгледот не треба да биде толку важен, но сепак е многу важен. Во првите неколку минути од интервјуто се добива тој прв критичен впечаток за Вас. Бидете сигурни дека сте облечени соодветно за видот на работа и компанија во која аплицирате.

– Бидете вие. Работодавците сакаат да знаат кој ангажирале, а тоа е оној што очекуваат и да се појави за првиот работен ден.

– Споделување на вашето искуство и вештини. Кога ви се поставуваат прашања за време на интервју за работа, пренесете ги специфичните вештини и искуства што ги имате, како и начинот на кој ги решавате ситуациите за кои сте прашани. Колку поконкретни информации давате, толку повеќе менаџерот за вработување ќе знае колку сте квалификувани.

– Никогаш не кажувајте ништо лошо за претходниот работодавач. Всушност, една од најчестите грешки во интервјуто е зборување лошо за вашиот претходен шеф или соработници. Првото нешто што интервјуерот ќе размислува е што ќе кажете Вие за нивната компанија кога ќе ве вработат.

– После интервју за работа треба да се заблагодарите за одвоеното време и што ве повикале на интервју.

– Вмрежувањето понекогаш е суштинска компонента за успешено пронаоѓање на работа. Повеќето работни места сè уште се наоѓаат преку вмрежување, без разлика дали е онлајн или со директен контакт. Никогаш не знаете кој може да ви помогне да ја пронајдете следната работа, освен ако не им кажете на вашите пријатели или познаници дека барате работа.

– Референците можат да направат голема разлика за токму вие да бидете вработени. Референците се важни и работодавачите ги проверуваат. Добијте препораки од директорите, соработниците, клиентите, добавувачите.

– Прифатливо е да аплицирате за истата работа повеќе пати. Значи, се пријавивте за вашата работа од соништата, и не сте слушнале ништо повратно од компанијата. Потоа повторно ќе видите оглас за истата работна позиција и во иста компанија. Да се обидете повторно е во ред, но бидете сигурни дека внимателно ги усогласувате вашите квалификации со барањата за работа во вашите резимеа и биографија.

Бонус Совет

Полирајте ги чевлите пред интервју, бидејки менаџерите за вработување ги гледаат и чевлите. Ако немате лак за чевли, ќе ви заврши работа и кожен или повеќенаменски бришач за чистење. Важно е да изгледате најдобро од глава до пети!  🙂